Ensimmäisen lomaviikkomme vietimme siis Turkin Kusadasissa lähellä Izmiriä. Kun Suomessa juhlittiin koleahkoa juhannusta, me nautiskelimme auringonpaisteesta, 35 asteen lämpötiloista ja lämpimästä merivedestä. Asuimme all inclusive -hotellissa kaupungin laidalla, mutta rehellisyyden nimissä pitää todeta, että ainakaan minä en kokenut tätä lomailumuotoa omakseni. Minulle matkojen parasta antia on aina ollut ja tulee jatkossakin olemaan uusien paikkojen ja asioiden kokeminen, uuden ravintolan etsiminen joka ilta – epäonnistumisen uhallakin. Lapsen kanssa matkustaessa on tietenkin helppoa, että hampurilaisia ja ranskalaisia on lähes aina saatavilla, mutta myös lapsemme tuntui nauttivan enemmän liikkeellä olosta kuin altaalla kellumisesta.
Itselleni loman kohokohta oli käynti Efesoksen rauniokaupungissa. Harvinaisen hyvin ja laajalti säilyneellä Efesoksella on monivaiheinen ja loistelias historia, jonka voi edelleen aistia jättiläismäisen amfiteatterin katsomosta, upean kirjaston portailta tai kaupungin marmorisilla kaduilla, joilla Rooman keisarit ovat aikanaan kulkeneet.
Alueella tiedetään olleen asutusta jo neoliittisella kaudella, noin 6500 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Vuoden 1000 eaa tienoilla joonialaiset saapuivat mereltä ja valloittivat Apasas-nimisen rantakaupungin. Sen nimi kreikkalaistui, ja Efesos alkoi kasvaa. Vuosisatojen saatossa siitä tuli lopulta koko Rooman valtakunnan toiseksi suurin kaupunki. Ajanlaskun alkua ympäröivinä vuosisatoina se oli erityisen vauras ja väkirikas, jopa 250 000 asukkaan kaupunki.
Kulta-aikanaan Efesos oli tärkeä satamakaupunki ja kaupankäynnin keskus. Lisätuloja toi mahtava Artemiin temppeli, yksi antiikinajan seitsemästä ihmeestä. Sitä tultiin ihailemaan läheltä ja kaukaa, kunnes se kovia kokeneen historiansa päätteeksi tuhoutui lopullisesti noin vuonna 400. Nyt Artemiin temppelistä on jäljellä vain yksi pylväs, jonka päälle haikarat olivat rakentaneet pesänsä.
Seuraavassa hieman tunnelmakuvia Turkista (kavereille lisää kuvia Facebookissa).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti