keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Eteinen

Eteisemme on muistuttanut taistelutannerta jo lähes vuoden ajan. Siksi vieraita onkin tervehtinyt ovellamme ovimaton teksti "Keep calm and carry on".

Nyt eteinen alkaa pikku hiljaa muistuttaa asuttavaa tilaa, joten on aika kertoa eteisen tarina.

Tästä lähdimme liikkeelle (kännykkäkuva on valitettavasti huonolaatuinen). Seinät olivat paneelia, WC:n, työhuoneen ja kylppärin ovet tummaa puuta, lattia kierrätysparkettia ja kuistin ikkunan tummaksi petsatut. Seinällä oli moninainen sähkökaappiviritys, joka uudistettiin jo viime talvena.

Eteistä on remontoitu pitkään ja hartaasti. Aina välillä on jokin muu projekti tullut väliin, mutta pienin askelin on edetty. Parkettilattia ja seinäpaneelit purettiin heti kättelyssä. Myös vessan ovi muuttui jo ennen muuttoa valkoiseksi.

Viime talvena mies työsti lattiaa ja seiniä. Parkettilattian alla ollut punainen lautalattia oli niin huonokuntoinen, että se vaihdettiin uuteen. Seinien alta paljastui taas monen monta kerrosta: keltaista ruututapettia, maalia ja pohjimmaisena luultavasti alkuperäinen 50-luvun tapetti.

 Lattian tekoa kaaoksen keskellä.


Seinien purkamisen yhteydessä portaiden alta löytyi ovi ja tyhjä tila, josta mies muotoili pienen siivouskomeron.

Tämä 50-luvun tapetti mielessäni marssin Flemarin tapettitaivaaseen (Tapettitalo) ja valitsin sieltä eteisen seinille Yki Nummen Mimosa tapetin.

Kesän ajan eteisprojekti lepäsi pääosin laakereillaan ja toimi milloin minkäkinlaisena varastona.

Nyt, kun lattia on vihdoin viimein vahattu, eteinen alkaa jo muotoutua näköisekseen. Lasikuistin puoli on vielä osittain kesken, joten postaan siitä myöhemmin erikseen.

Lattian vahauksen jälkeen eteinen näytti tältä. Siivouskomeroon tulee vielä 
joskus ovi tilapäisen verhoviritelmän tilalle. Lisäksi kylppärin "ladonovi" (ei näy kuvassa) vaihdetaan lähiaikoina peilioveksi.

Suhteellisen suuren mutta epämääräisen muotoisen eteisen vaatesäilytysratkaisu oli pitkään hakusessa. Monien suunnitelmien ja yhden virheostoksen jälkeen päädyimme Design House Stockholmin Wave-naulakkoon. Ylärivi majoittaa aikuisten takit ja alarivi pojan vaatteet. 

Olen jo pitkään ihastellut Tikaun käsintehtyjä reilun kaupan mattoja. Eilen olin työasioissa Korkeavuorenkadulla, joten poikkesin samalla Tikaun myymälään Vuorimiehenkadulle. Mukaani tarttui tämä harmaasävyinen Stripe-matto, joka istuu mielestäni erinomaisesti paikalleen. Mukavaa tässä matossa on ulkonäön lisäksi se, että se on valmistettu käsityönä värjäämättömästä villasta. Jokainen Tikau-tuote on yksilöllinen ja kaikissa Tikau-tekstiileissä on tekijänsä nimikirjaimet, jotka kertovat tuotteen alkuperän. Tässä matossa on nimikirjan N. Mattoa katsoessani mielikuvitukseni matkaa Intian Kachchhiin, missä artesaani Naran Siju on mattomme kutonut.

1 kommentti:

  1. Ehdottomasti kaiken vaivan arvoinen lopputulos! Tuo matto on ihana. Olohuone huutaa meillä kipeästi uutta mattoa (onneksi on talvi ja hämrää suurimman osan päivästä...), täytyykin pitää Tikau mielessä, kun joskus pääsen ajatuksista tekoihin.

    VastaaPoista