torstai 22. maaliskuuta 2012

Lamppupohdintoja

Olen viime päivinä pähkäillyt makuuhuoneen valaistusratkaisuja. Sänkymme yläpuolelle tulee taso herätyskelloa, kirjoja yms. varten ja tasoon pitäisi jollakin tavalla integroida lukuvalot.

Taistelin Huuto.netissä Lisa Johansson-Papen 50-luvulla suunnittelemista seinävalaisimista. Hinta nousi kuitenkin niin korkeaksi, että luovutin.


Jostain syystä seinävalaisinvalikoimat ovat nykyisin aika suppeat. Ikeassa oli jotain vähän vastaavia, mutta ne eivät oikein sytyttäneet. Tokihan hienoja seinälamppujakin löytyy, mutta hinta on sitten meidän budjetillemme kestämätön. Esimerkiksi Arne Jacobsenin suunnittelema ja Louis Poulsenin myymä AJ 50 tai Ole Jensenin OJ:

Arne Jacobsen: AJ 50 (kuva: Louis Poulsen)

Ole Jensen: OJ (kuva: Louis Poulsen)


Jos sopivia seinälamppuja ei löydy, on otettava käyttöön suunnitelma B. Siinä tason alle tulisi eleettömät suunnattavat spottivalot ja tason päälle sitten joku kiva pöytävalaisin yleisvaloksi. Kivoja pöytävalaisimia onkin sitten vaikka kuinka paljon. Seuraavassa muutama suosikkini Finnish Design Shopin sivuilta:

Barba Corsini: Pendrera H20 (Gubi) (kuva: Finnish Design Shop)

Yki Nummi: Modern Art (kuva: Finnish Design Shop)

Harri Koskinen: Cosy (Muuto) (kuva: Finnish Design Shop)

Hans Sandgren Jakobsen: Radon (Lightyears) (kuva: Finnish Design Shop)

Tällä hetkellä suosikkini on tuo Gubin Pendrera. Lampun hankkiminen olisi myös hyvä (teko)syy Barcelonan matkalle ja La Pedrera -taloon tutustumiselle:

"Vuonna 1955 Barba Corsini sai tehtäväkseen uudistaa Antonio Gaudin suunnitteleman La Pedrera -talon ullakkotilat. Barcelonassa sijaitsevan rakennuksen pyykki- ja varastotilat muuttuivat 13 moderniksi asunnoksi. Korostaakseen asuntojen modernia tyylisuuntaa Corsini sisusti asunnot itse suunnittelemillaan huonekaluilla. Näin syntyivät Pedrera-valaisimet ja -pöytä. Inspiraation valaisimen jalkaan Corsini sai La Pedrera -talon kaarevista seinistä, kun taas talon sylinterinmuotoiset rei’itetyt savupiiput antoivat innoituksen varjostimeen." (Lainaus Finnish Design Shopin sivulta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti