torstai 30. elokuuta 2012

Kaappi, taulu ja matka menneisyyteen

Entiset asukkaat olivat jättäneet ulkovarastoon pienen sinisen seinäkaapin. Sinällään kaappi oli ihan kaunis, mutta ei oikein meidän tyylimme sopiva.

Eräänä kesäiltana istahdin ulkovaraston rappusille raaputtelemaan maalia kaapista. Sinisen maalikerroksen alta paljastui kermanvalkoinen väri ja ovesta punainen risti. Alunperin kaappi oli siis ollut lääkekaappi. Siinä rappusilla istuessani mietin, kukahan kaapin on joskus veistänyt ja mitä hän on sitä tehdessään pohdiskellut. Onkohan kaappi tehty tämän talon pihamaalla samanlaisena kauniina kesäiltana? Minkähänlaisia lääkkeitä siellä on säilytetty? Kanferitippoja ja lääkehiiltä, ehkä rintamamiehen morfiiniakin? Vanhan puun ja maalin kuumentaminen nosti pintaan myös erilaisia hajumuistoja: muiston vanhan puukirkon tuoksusta, muiston tehdasaluetta halkovasta pyörätiestä kotikaupungissa, muiston omasta papasta tekemässä puutöitä.


Nyt valkoisen värin ylleen saanut kaappi toimii kuistin seinällä kynttiläkaappina. Kaverikseen se sai Polkka Jamin Marjaonni-sarjan Mehukestit-julisteen.






Ennen ja jälkeen:






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti