perjantai 2. marraskuuta 2012

Terveisiä vuodelta 1947



Tämä pienokainen napitti minua ruskeilla silmillään Huuto.netin antiikkiosastossa. Katse oli niin vetoava, etten voinut muuta kuin maksaa pyydetyt 0,50 euroa, jotta sain tyttöstä esittävän postikortin kirjahyllyni päälle.


Kortti on postitettu Saksassa tammikuussa 1947. Kirjoittaja pahoittelee, ettei päässyt huonon vointinsa takia Margotin syntymäpäiville. Hän myös valittelee huonoa käsialaansa, koska kirjoittaa korttia aikana, jona sähkönjakelu on keskeytetty (Stromsperre).

Kortti toi kiehtovan tuulahduksen sodanjälkeisiltä vuosilta tähän ankeaan 2010-luvun syyspäivään. Kirjoittaja (jonka nimestä en saa selvää) ja Margot elivät niin erilaisessa maailmassa kuin me. Silloin iki-ihana postikorttikin oli vielä tehokas viestinnän väline – coloradokuoriaisistakin varoitettiin postileiman ohessa :-)

Olisi kiehtovaa hypätä aikakoneeseen ja tutustua kortin kirjoittajaan, Margotiin ja eritoten tuohon kortin nappisilmään. Olen varmaan itsekin elänyt edellisessä elämässäni sodanaikaisessa Saksassa, koska se – kaikessa kurjuudessaankin – vetää minua niin voimallisesti puoleensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti